Recension AV Johannes Källström ”Mörkersikt, annorlunda sagor om kaos”

MörkersiktStephen Kings fantastiska böcker har fått en värdig efterträdare i Johannes Källströms novellsamling ”Mörkersikt, annorlunda sagor om kaos”. Precis som King har Källström förmågan att gripa tag i ens sinne och klämma till precis på de rätta ställena.

Efter att läst boken rakar jag mig inte längre med dålig belysning framför en dimmig spegel, dotterns dockskåp kontrolleras varje kväll innan lyset släcks och den herrelösa hunden som ylar utanför huset lämnas ifred om kvällarna.

 

Novellsamlingen Mörkersikt består av en inledning samt sex noveller som tar sin grund ur antingen äldre folksagor eller Bibeln. Johannes lyckas vrida varje novell lite ur fas i jämförelse med varandra, vilket gör att din trygghet splittras.  En balansgång som är svår och som Johannes lyckas ganska bra med. Problemet blir dock att novellsamlingen saknar en enhetlig stil i alla novellerna, vilket gör att många kan tycka att Johannes lurar läsaren. Jag däremot älskade hela upplägget efter som jag hela tiden förutsade handlingen fel och då överraskades av upplösningen.

Första novellen ” Ett osedvanligt lyckat köp” tar sitt avstamp ur Bibeln (Job 3: 1-30). Historien handlar om en samlare som dyrt och heligt älskade sina inköpta ägodelar. Det nyinköpta dockskåpet med figuriner av porslin visade sig dock förändra advokat Gustavssons liv. Det skrämmande är att man mycket väl kan känna igen sig i Gustavsson och hans samlande. Alla är vi väl samlare innerst inne. Men det öde och den kamp som drabbar byrån, dess anställda och Gustavsson vill jag helst slippa.

Andra novellen ”Spegel,spegel på väggen där…” handlar om Sören Weidel som helt och hållet lever för  sitt arbete. Tack vare sin passion för arbetet har äktenskapet spruckit och barnen vill inte veta av honom. Men allt detta betyder inte så mycket för Weidel så länge som han kan arbeta. Han får helt enkelt låta det hela bero tills han kan släppa arbetet. Helt plötsligt börjar något hända för Weidel. Han besöks plötsligt av skuggor som vill dra med honom till deras rike. Ett rike där de som inte betyder något lever.Sörens kamp om att synas och finnas till bland oss vanliga människor, är ett skrämmande uppvaknande över hur ens eget liv kan bli, om man inte tar till vara på relationerna runtomkring sig själv. Kommer någon att minnas mig, finns ensamma osynliga människor runt mig? Är jag osynlig för andra?

Tredje novellen ”En alldeles makalös resa” tar sitt avstamp från filmen ”The Wizard of Oz”. I handlingen, som utspelar sig över flera decennier, får man ömsom följa med ryska officerares märkliga upplevelser under andra världskriget, för att sedan följa med på en svensk långvårdsavdelning under detta årtionde. Vem är mannen i rum 2 som luktar så illa ur sina liggsår? Hur gammal är han egentligen och vad har han upplevt? Varför är alla tidigare läkare så rädd för honom och vad kan en halvsidesförlamad patient med grov afasi egentligen utgöra för hot? Det funderar avdelningssköterskan över när hon helt plötsligt får stifta en hotfull bekantskap med mannen ståendes, flinandes och fullt talande i samlingsrummet på avdelningen. Hur har han tagit sig dit och vad händer med sköterskan som fått mannen som sin patient egentligen? Varför förändras hon så brutalt? Frågorna är många och upplösningen än mer skrämmande. En resa säger titeln, och en resa, det får verkligen sköterskan som har patienten i rum 2 uppleva.

Fjärde novellen, ”Törnrosa” ,reser sig ur den klassiska sagan om en sovande prinsessa som blir väckt av en kyss. Men denna prinsessa var inte lika ljuv som sagans. Kanske denna prinsessa, som historien handlar om, blivit sviken av sin älskade. Eller är hon den mörka ängel som Bibeln pratar om. Svaret får man i denna historia som handlar om hur ett arv totalt förändrar livet för arvtagaren. Vad var inlåst i källarens valv? Vad var de fruktansvärda skriken som kunde höras om nätterna, skrik som fick blodet att isa i ådrorna!? Råbockar hävdade trädgårdsmästaren. Men arvtagaren nöjde sig inte med svaret utan var tvungen att utforska hemligheten i valvet. Det skulle aldrig jag gjort, särskilt inte sedan man upplevt den kamp mellan gott och ont som började efter det att dörren dyrkats upp.

Femte novellen, ”Den lilla, lilla Rödluvan och människans bästa vän” är en modern saga om rödluvan och vargen. En nutida berättelse om hur en mobbad elev blir flyttad till en ny skola i en annan stad. Tyvärr en altför vanlig händelse i dagens samhälle. En till synes lugn och beskedlig pojke som haft ett hårt liv med mobbning och kränkande behandling. Han är mycket intelligent och lugn, men samtidigt med ett konstigt djurisk beteende i vissa stunder. Hans aggressivitet verkar kvävd och han uppvisar en omänsklig styrka och vighet. Vem är han? Helena Phålsson, Tommy Degermans nya klassföreståndare funderar djupt över denna pojke. Varför iakttar Tommy henne hela tiden och varför känner hon sig förföljd på kvällarna? Tommy verkar dock vara mycket kunnig i hundar varvid han kanske kan vara den som förstår sig på vildhundarna som börjat härja i staden. Kan Tommy vara nyckeln? Svaret på alla dessa frågor får man i en hissnande upplösning som inte lämnar en oberörd.

Den sjätte novellen vänder helt fokus från skräck och kaos till kärlek. Den kraftiga kontrasten ger en overklig känsla över att något inte står rätt till. Nu följer man en person som lugnt och stadigt går över gränsen till de döda. En fascinerande resa som ger perspektiv på tillvaron. Romanen ”En saga i Allhelgonatid” har sina rötter ur ”Werner Aspenström, antologin Sorl 1983”. En historia om kärlek avslutar en novellsamling som rusat genom annorlunda sagor om kaos, ett kaos som man så väl känner igen i sitt eget liv.

Mörkersikt är Johannes debut och är till en början utgiven av Alf förlag. Numera hanteras dock Källström av Massolit förlag.

Johannes inspiration kommer från alla de otaliga sagor som hans egen morfar berättat för honom under unga år. Han är lovande som författare och inger hopp om fler skrämmande historier från slätten kring Örebro.

Boken utges av: 

  • Förlag: Massolit förlag
  • ISBN: 918664906X

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *