Att som chef tåla revision

Fastnade framför Uppdrag Granskning så här sista dagarna på min semester och såg hur Arla pressades av Valeria Helander omkring användandet av föreningens pengar. Satte morgonkaffet i strupen, jaja förmiddags då men det är ju semester, då första repliken från en ansvarig chef helt enkelt löd ” Varför ska du veta det här?”. Hennes klockrena svar fick mig att skratta hjärtligt ” Varför?, det är mitt jobb att fråga!”

Om man som chef inte kan stå upp för sin tolkning och handlande sett ur företagets policy gällande användandet av bla. kort eller andra förmåner eller verksamhet inom givna regelverk, ska man allvarligt fundera över vad man gör där som chef. Att ifrågasätta en revision är samma sak som att skriva en avskedsansökan, för kan du inte stå upp för vad du gjort utan måste ifrågasätta en granskning, så måste du allvarligt och ärligt se över dina egna motiv till ditt handlande. Du måste även sätta dig in i företagets policy och regelverk och fundera över vem eller vilka du företräder.
Jag har många gånger suttit framför revisioner, både inom mitt yrke men även som lokal kommunpolitiker och då ifrågasätter man inte revisionens frågor, för de ställs av en anledning. Det gjorde Valerias frågor också omkring en golftävling på medlemmarnas pengar.

FEL kan alla göra och det är därför man blir utsatt för granskning för att hitta dessa fel. Felen kan begås pga regelverk som är svåra att tolka, policys som inte uppdaterats efter nuvarande författningar, eller helt enkelt för att man som person tänkte fel. Men kan man ärligt erkänna att man gjorde fel och att man kan visa att det inte berodde på att man tänkt tänja gränser och utnyttja dessa, så kommer varken journalister som Valeria eller andra revisorer att sänka dig som chef. Tvärt om så ger det dig en möjlighet att anpassa policys och regelverk för att anpassa företagets verksamhet till en ny verklighet som du inte alla gånger hinner själv uppfatta.

Så mitt råd till alla är att ställa sig den enkla frågan! ” Är det här enligt vår policy, kan jag möta Valeria eller revisorerna och ärligt stå upp för mina handlingar?” Kan du inte det så utför då  för allt i världen inte den tänkta handlingen, även om det är så frestande och enkelt. Kan du svara JA på ovanstående fråga så kan du med enkelhet också klara en revision eller möta Uppdrag Granskning som chef. Istället för att ifrågasätta och smått hota reportern eller revisorn, kan du istället få sitta en stund med denne över en god kopp kaffe och känna dig helt lugn. Men som jag sa FEL kan man alltid göra och det är inte olagligt så länge du inte planerade detta och hoppades att Valeria och Uppdrag Granskning inte skulle komma på dig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *